Дентална профилактика

здрави и устойчиви при натоварвания

Почистването на зъбен камък е една от най-честите и важни процедури при профилактични дентални прегледи и грижа за оралното здраве.

Представлява премахване на така наречният зъбен камък и зъбна плака от повърхността на зъбите и техните корени. Това се прави по два начина: с машинни инструменти – Ултразвук и ръчно. Препоръчва се да прави на всеки 6 месеца за пациенти без възпалени венци. За такива с налично възпаление препоръката е през 3 месеца.

Ултразвуковото почистване действа чрез разрушаване на зъбния камък с вибрация и отмиването му с вода. То не е болезнено и не се налага използването на анестезия. За една такава процедура са нужни 30 до 60 минути.

Ръчното почистване често се прилага на местата, които не са почистени достатъчно добре от Ултразвуковите апарати. Това са местата между зъбите и някои дълбоки пародонтални джобове. Осъществява се със специални пародонтални инструменти и се използват различни техники за добро почистване най-вече на кореновата повърхност на зъбите. Тук рядко се налага използването на упойки.

След щателното почистване се пристъпва към полирането на зъбите със специален уред с фини частици, които премахват всички останали оцветявания и неравности, а също така и правят повърхността на зъбите гладки, за да не може да се натрупа плака отново. Разбира се, натрупването зависи и от редовната и добра орална хигиена на пациента. При всяко посещение за почистване на зъбен камък се модулират орално-хигиенните навици и се дават индивидуални насоки за всеки, за да се подобрят.