Избелване на зъби

здрави и устойчиви при натоварвания

Избелването представлява процедура, която премахва оцветяванията по зъбите и ги прави по-бели. Това става чрез химичният избелващ агент, който съдържа пероксид. Този пероксид взаимодейства с оцветителите и ги премахва. Съществува кабинетно и домашно избелване, като разликата е в концентрацията на агента. И за двата вида избелване е нужна консултация със зъболекар. В Allure Aesthetics се използва избелващата система на Pure smile and whiteness.

Преди избелването е нужно добро почистване на зъбната плака и зъбен камък, ако има такъв, особено на предната повърхност на зъбите, които ще се избелват. Ако има налични пломби, бондинг, фасети и корони, е нужно да се съобразят в хода на избелването, тъй като могат да създадат разлика в цветовете. Полезно е да се познават храните и напитките, които оцветяват зъбите най-много като: кафе, чай, червено вино, уиски, газирани напитки, фрешове, цветни подправки, червено месо, жълтък, доматен сос, някои видове плодове и други.

Процедурата протича за около 1ч – 1ч 30мин.

След избелването следва така наречената „бяла диета“, в която пациентът не яде оцветяващи храни и не употребява оцветяващи напитки за 48 часа. Примерни позволени напитки са: водка, бяло вино, газирана вода, минерална вода. Примерни позволени храни могат да бъдат: Омлет (само белтъци), пилешко филе, паста с бял сос, таратор, кисело мляко и др.

Ефектът от избелването трае 3-12 месеца в зависимост от поддържането му.