Метало-керамични коронки

здрави и устойчиви при натоварвания

Металокерамичните коронки наричани металокерамика са ортопедични конструкции целящи възстановяването на загубени части от зъби или служещи за протекцията на вече разрушени зъби. Те се използват когато даден зъб или зъби не могат да се възстановят конвенционално с помощта на пломби или при зъби подложени на риск от счупване в следствие на загуба на твърди зъбни тъкани например от кариес или фрактури. Металокерамичните корони са най-често използваните в практиката неснемаеми зъбни конструкции.

Металокерамичните зъбни корони се създават от зъболекар и зъботехник. Добре и правилно изработени тези корони са здрави и устойчиви при натоварвания. Според различни изследвания, човек прави над 1000 дъвкателни движения на ден, което означава, че тези корони трябва да са максимално устойчиви на дъвкателното налягане. Друго голямо преимущество на тези корони е, че те не задържат бактериална плака. Това е важно от гледна точка на оралната хигиена и профилактиката на заболяванията на пародонта като гингивит и пародонтит (пародонтоза).

Голямо предимство при металокерамиката е добрият естетичен външен вид. Когато са правилно изработени короните имат изключително естетичен вид и много трудно някои може да забележи, че те са изкуствени зъби. Те много точно възпроизвеждат зъбната големина и форма. Когато металокерамиката е направена чрез послойна техника тя притежава и по-добри естетични качества. Друг плюс на металокерамичните корони е това, че те могат да бъдат използвани за протезиране над импланти.